Blockchain op de basisschool

Jolanda ter Maten

Jolanda ter Maten is een internationale trainer, executive consultant, auteur en spreker op het gebied van Nieuwe Technologie en Digitale Transformatie. Ook wordt zij regelmatig ingehuurd als expert bij de Europese Commissie voor “Blockchain Observatory & Forum” en “Horizon2020”.

Haar drive is Nieuwe Technologie inzichtelijk en bruikbaar te maken voor Business Leaders en hun organisaties van de toekomst. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van Web3, Blockchain, Artificial Intelligence en Leren & Ontwikkelen.

Zij is auteur van het boek From Buzz to Bizz: Your strategic guide in a complex world of emerging technologies waarin zij de complexiteit van nieuwe technologieën vereenvoudigt tot begrijpelijke en licht verteerbare informatie.

11 juli 2019

Onlangs gaf ik aan groep 7 van de innovatieve Sterrenschool Apeldoorn een gastles over

Blockchain. Ik nam de kinderen mee in de geschiedenis van transacties, de eeuwige weerstand tegen innovaties en hoe de financiële crisis heeft geleid tot de Bitcoin. 

 

Vervolgens ging ik in op de onderliggende Blockchain technologie en hoe deze in grote lijnen werkt.

Ook kwamen praktijkvoorbeelden aan bod, zoals bijvoorbeeld de traceerbaarheid van de sinaasappels van Albert Heijn. Door te werken met legoblokjes ondervonden de kinderen hoe betrouwbaarheid, transparantie en veiligheid in de Blockchain gewaarborgd worden.

 

Ik vond het een unieke ervaring om aan kinderen van deze leeftijd Blockchain uit te leggen, de vertaling naar de belevingswereld van kinderen was een leuke uitdaging. Ik heb gemerkt dat kinderen op deze leeftijd nog een flexibele en open geest hebben en enorm openstaan voor

innovatie. Ze zullen niet gauw roepen dat ‘het nooit gaat werken’ of ‘helemaal niet kan’. Ze kwamen zelf ook enthousiast met allemaal voorbeelden, waardoor ik merk dat ze de stof inderdaad goed begrepen hebben.