AI voor Financieel Beleidsadviseurs: Een Verrijkende Middag op de Windesheim Campus

14 juni 2024

Een Innovatieve Inleiding

Stel je voor: een zaal vol financieel beleidsadviseurs, gefocust en nieuwsgierig, klaar om de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) te betreden. Dat was de sfeer op de Windesheim Campus in Zwolle tijdens mijn recente workshops op 6 en 13 juni. In opdracht van Windesheim, en in het kader van een reeks van tien bijeenkomsten, had ik de eer om het middagdeel van deze sessies te verzorgen. Mijn missie: AI begrijpelijk en tastbaar maken voor de financieel beleidsadviseurs van de gemeente Zwolle.

Waarom AI?

De gemeente Zwolle staat bekend om haar vooruitstrevende aanpak en openheid voor nieuwe technologieën. Met de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van AI was het logisch dat de beleidsadviseurs behoefte hadden aan een diepgaand begrip van deze technologie en de impact ervan op hun werk. De keuze voor dit onderwerp was dus eenvoudig: AI biedt immense mogelijkheden voor beleidsvorming en efficiënter werken, en mijn expertise sluit perfect aan bij deze behoeften.

De Ochtend: Blockchain en DAO’s

De dag begon met een inspirerend ochtenddeel verzorgd door Peter Nobels, die de deelnemers meenam in de wereld van Blockchain en Decentrale Autonome Organisaties (DAO’s). De interactie was hoog: door zelf het proces van0 een Smart Contract maken te doorlopen, kregen de beleidsadviseurs een praktisch inzicht in deze technologieën.

De Middag: AI Begrijpelijk en Tastbaar Maken

Na een ochtend vol nieuwe inzichten over Blockchain, was het tijd om de aandacht te verleggen naar AI. Mijn doel was om AI niet alleen uit te leggen, maar ook om het praktisch relevant te maken voor het werk van de beleidsadviseurs.

Ik begon met een korte uitleg over de basisprincipes van AI: wat het is, hoe het werkt, en waarom het zo’n revolutionaire technologie is. Vervolgens ging ik dieper in op de specifieke impact van AI op het werk van financieel beleidsadviseurs. Door middel van concrete voorbeelden en casestudies liet ik zien hoe AI kan helpen bij het analyseren van financiële data, voorspellen van trends en automatiseren van routinetaken.

Oefenen met Prompt Engineering

Ook was er een interactieve sessie over Prompt Engineering. Hierbij leerden de deelnemers hoe ze effectief met AI-tools kunnen communiceren. We werkten met realistische scenario’s en opdrachten, waarbij de beleidsadviseurs zelf prompts formuleerden en de reacties van AI-systemen analyseerden. Dit hands-on gedeelte zorgde voor veel enthousiasme en betrokkenheid.

Resultaten en Feedback

De directe uitkomsten van de workshops waren bijzonder positief. Deelnemers gaven aan dat ze nu een veel beter begrip hadden van AI en de praktische toepassingen ervan. Een aantal reacties sprongen eruit:

  • “Ik had geen idee dat AI zo toegankelijk en bruikbaar was voor ons vakgebied. Ik ben nu echt gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.”
  • “De oefeningen met Prompt Engineering waren een eye-opener. Het is fantastisch om te zien hoe je AI kunt sturen en gebruiken in je dagelijkse werk.”

De inzichten die de deelnemers opdeden, zijn direct toepasbaar binnen hun organisaties. Ze hebben geleerd hoe ze AI kunnen inzetten om hun werk efficiënter te maken en beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan een modern en effectief gemeentelijk beleid.

Vervolgstappen

Met de opgedane kennis kunnen de beleidsadviseurs nu verder experimenteren met AI-toepassingen. Een mogelijke vervolgstap is het opzetten van een interne AI-werkgroep, waarbinnen ideeën en ervaringen gedeeld kunnen worden. Daarnaast kunnen ze verdere training en verdieping zoeken om AI nog beter te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

BDO Versterkt met AI en Co-Pilot

BDO Versterkt met AI en Co-Pilot

Verrassende Relevantie en Inzichten In juni heb ik 10 sessies mogen verzorgen voor een diverse groep professionals van BDO Global en BDO Nederland. Deze sessies, gericht op C-level managers, functionele managers en end-users, draaide om AI...

Lees meer