Artificial Intelligence in 2023

16 januari 2023

In 2022 stond Artificial Intelligence (AI) meer dan ooit in de belangstelling. Waar AI voorheen werd geassocieerd met robots, die al dan niet de wereld wilden overnemen, ging de focus naar Generative AI, die iets creëert. Dit “iets” varieerde van afbeeldingen en teksten tot video’s en complete gesprekken. Bijvoorbeeld met behulp van openai.com’s Dall.e en ChatGPT.

Het plaatje bij deze post is ook gemaakt door Dall.e, waarbij ik de input had gegeven “een robot die een schilderij in Van Gogh-stijl maakt”, en in minder dan een minuut verscheen dit op mijn scherm.

Het is geweldig dat de mogelijkheden van AI nu door een breder publiek worden gezien, maar het is jammer dat mensen misschien denken dat de kracht van AI alleen zit in het maken van kunst of het eventueel vervangen van tekstschrijvers.

De door AI gegenereerde teksten zijn namelijk niet altijd betrouwbaar. AI “creëert” inhoud op basis van door mensen ingevoerde gegevens, waarbij eigenlijk gewoon documenten en andere input die ooit door mensen zijn gemaakt, na analyse op een ‘logische’ wijze gecombineerd worden. Het kan dus zijn dat de gegenereerde teksten gebaseerd zijn op documenten die fouten kunnen bevatten. Dat betekent dat de output van AI op z’n best zo goed is als de gegevens die het ontvangt. Daarom is het gezegde “garbage in = garbage out” nog steeds van toepassing.

Wij mensen zijn en blijven verantwoordelijk voor de input die wij aan AI-systemen geven om te trainen, en de beslissingen die deze systemen op basis daarvan nemen. Daarom is het belangrijk dat we (de gevolgen van) AI begrijpen. Zo kunnen we ervoor kunnen zorgen dat AI op verantwoorde en ethische wijze wordt gebruikt.

Wil je meer leren over AI in begrijpelijke taal? Neem dan contact met mij op!

Voor de volledigheid: de bovenstaande tekst is geschreven door mij, een mens, geen AI ?

Ter afsluiting van deze bijdrage presenteer ik een gedicht dat ik door ChatGPT heb laten genereren op basis van de titel “AI in 2023”:

As the world moves on in time,
AI has become a part of life,
No longer just a concept or a dream,
But a reality that cuts like a knife.

In 2023, the lines are blurred,
Between man and machine,
AI has become so advanced,
It’s hard to know what’s real and what’s seen.

Some say it’s a blessing,
Others call it a curse,
But one thing’s for certain,
AI has changed the universe.

It can do things we never thought possible,
And make our lives so much easier,
But with great power comes great responsibility,
And we must be careful not to go too far.

So here’s to AI in 2023,
A powerful force to be reckoned with,
May it bring us to new heights,
But also remember our humanity, and not let it slip.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

Een blik op de toekomst van retail

Een blik op de toekomst van retail

Een gesprek aan tafel en een diepgaand webinar Het was een geweldige ervaring om als gespreksleider aan tafel te zitten met experts uit de retailsector tijdens ons recente webinar. Ik had enorm veel plezier in deze opdracht en ik kijk al uit naar...

Lees meer
De fascinerende wereld van NFT’s

De fascinerende wereld van NFT’s

Ontdek hoe ze het digitale landschap transformeren Inleiding Welkom in de boeiende wereld van Non-Fungible Tokens (NFT's)! Samen met het VIDT Awareness Team hebben we een nieuwe video gemaakt om je alles te leren over deze revolutionaire...

Lees meer