Artificial Intelligence in 2023

16 januari 2023

In 2022 stond Artificial Intelligence (AI) meer dan ooit in de belangstelling. Waar AI voorheen werd geassocieerd met robots, die al dan niet de wereld wilden overnemen, ging de focus naar Generative AI, die iets creëert. Dit “iets” varieerde van afbeeldingen en teksten tot video’s en complete gesprekken. Bijvoorbeeld met behulp van openai.com’s Dall.e en ChatGPT.

Het plaatje bij deze post is ook gemaakt door Dall.e, waarbij ik de input had gegeven “een robot die een schilderij in Van Gogh-stijl maakt”, en in minder dan een minuut verscheen dit op mijn scherm.

Het is geweldig dat de mogelijkheden van AI nu door een breder publiek worden gezien, maar het is jammer dat mensen misschien denken dat de kracht van AI alleen zit in het maken van kunst of het eventueel vervangen van tekstschrijvers.

De door AI gegenereerde teksten zijn namelijk niet altijd betrouwbaar. AI “creëert” inhoud op basis van door mensen ingevoerde gegevens, waarbij eigenlijk gewoon documenten en andere input die ooit door mensen zijn gemaakt, na analyse op een ‘logische’ wijze gecombineerd worden. Het kan dus zijn dat de gegenereerde teksten gebaseerd zijn op documenten die fouten kunnen bevatten. Dat betekent dat de output van AI op z’n best zo goed is als de gegevens die het ontvangt. Daarom is het gezegde “garbage in = garbage out” nog steeds van toepassing.

Wij mensen zijn en blijven verantwoordelijk voor de input die wij aan AI-systemen geven om te trainen, en de beslissingen die deze systemen op basis daarvan nemen. Daarom is het belangrijk dat we (de gevolgen van) AI begrijpen. Zo kunnen we ervoor kunnen zorgen dat AI op verantwoorde en ethische wijze wordt gebruikt.

Wil je meer leren over AI in begrijpelijke taal? Neem dan contact met mij op!

Voor de volledigheid: de bovenstaande tekst is geschreven door mij, een mens, geen AI ?

Ter afsluiting van deze bijdrage presenteer ik een gedicht dat ik door ChatGPT heb laten genereren op basis van de titel “AI in 2023”:

As the world moves on in time,
AI has become a part of life,
No longer just a concept or a dream,
But a reality that cuts like a knife.

In 2023, the lines are blurred,
Between man and machine,
AI has become so advanced,
It’s hard to know what’s real and what’s seen.

Some say it’s a blessing,
Others call it a curse,
But one thing’s for certain,
AI has changed the universe.

It can do things we never thought possible,
And make our lives so much easier,
But with great power comes great responsibility,
And we must be careful not to go too far.

So here’s to AI in 2023,
A powerful force to be reckoned with,
May it bring us to new heights,
But also remember our humanity, and not let it slip.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer