Connect met Jolanda: September een maand van Groei en Verbinding

22 september 2023

Inleiding: Van Data Literacy tot Dialoog

September was een maand waarin ik me verder heb kunnen ontwikkelen op professioneel vlak, terwijl ik ook nieuwe en inspirerende contacten heb gelegd. Deze maand had zijn eigen set van uitdagingen en mogelijkheden. Van het geven van lezingen en workshops tot het behalen van certificaten, elke dag bood een kans om te leren en te groeien. Tegelijkertijd heb ik de waarde van menselijke interacties in dit digitale tijdperk opnieuw bevestigd gezien. In dit blog deel ik graag een overzicht van mijn activiteiten, ontdekkingen en plannen voor de toekomst.

Naast mijn focus op nieuwe technologie, heb ik ook de kracht van data en menselijke interactie in de praktijk kunnen brengen. Het behalen van mijn Data Literacy examen is een verrijking van mijn toolkit om bedrijven beter te kunnen adviseren. Want laten we eerlijk zijn, data is de brandstof die nieuwe technologieën zoals AI en blockchain aandrijft. Maar wat is technologie zonder de menselijke factor? Dit werd onderstreept door de reeks lezingen en workshops die ik ook deze maand weer heb gegeven.

Brug Tussen Technologie en Maatschappij

Verrijkende ontmoetingen: van technologie tot humanitaire inzet

Bij AllSolutions had ik niet alleen de gelegenheid om een lezing te geven, maar ontmoette ik ook andere interessante sprekers zoals olympisch hockey coach Marc Lammers en ook sprak ik Sander de Kramer. Sander is de auteur van het boek ‘Chief Ouwe Dibbes’, en staat bekend om zijn humanitaire werk. Deze ontmoeting was voor mij een mooie kans om mijn technologische expertise te koppelen aan bredere maatschappelijke en ethische vraagstukken. Het herinnerde me aan mijn eigen ervaringen met ontwikkelingswerk in Midden-Amerika toen ik 17 was. Net als Sander ben ik gepassioneerd over de ethische toepassingen van technologie. Het is fascinerend om te zien hoe nieuwe technologieën zoals AI en blockchain niet alleen zakelijke kansen bieden maar ook de potentie hebben om maatschappelijke impact te maken.

Deze bijzondere ontmoeting benadrukt voor mij dat technologische expertise en maatschappelijk bewustzijn hand in hand kunnen gaan. Ik vind het geweldig om een brug te mogen slaan tussen deze twee werelden, en de positieve respons op de lezing bij AllSolutions benadrukte voor mij het groeiende belang van deze integrale benadering.

Sectoroverschrijdende impact: advocaten en gemeenten

Daarnaast gaf ik een gespecialiseerde workshop voor advocaten. Het was interessant om te zien hoe verschillende sectoren kunnen profiteren van een beter begrip van deze revolutionaire technologie.

Tot slot mocht ik als host en gespreksleider optreden bij een webinar van Technology2Enjoy met SAP en Microsoft over innovatie bij gemeenten. Dit was een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met experts op het gebied van nieuwe technologieën en digitale transformatie.

Actie en Implementatie: concrete stappen voorwaarts

Deze maand stond in het teken van daadwerkelijke actie en het implementeren van plannen die al langer op mijn agenda stonden. Een van die acties was het schrijven van mijn recente blog over ethische en duurzame technologie. Dit gaf me de gelegenheid om dieper in te gaan op de ethische en duurzame aspecten van nieuwe technologieën zoals AI en blockchain.

E-Learning: Kennis Toegankelijk Maken

Om mijn kennis breder toegankelijk te maken, ben ik begonnen met het ontwikkelen van een e-learning cursus. Deze cursus zal zowel fundamentele AI-kennis als meer toegepaste onderwerpen, zoals ChatGPT, behandelen. Als je specifieke onderwerpen hebt waarover je meer wilt leren, sta ik open voor suggesties. Dit initiatief is voor mij een logische volgende stap om mijn expertise op een schaalbare manier te delen.

Investeren in de Toekomst: De Rol van Jongeren

Daarnaast heb ik de focus gelegd op het belang van onderwijs. Jongeren zijn de sleutel tot een toekomst waarin technologie en maatschappelijk bewustzijn samenkomen. Door nu te investeren in hun opleiding, kunnen we een generatie creëren die klaar is voor de technologische en ethische uitdagingen van morgen. Eenieder die mij wat beter kent, weet dat ik het onderwijs een warm hart toedraag en me daar altijd voor in zal zetten.

Plannen en Ambities voor de Komende Maand

Lezingen, Trainingen en E-Learnings

De komende maand belooft een drukke periode te worden met tal van lezingen en trainingen. Ondanks deze volle agenda, ben ik vastbesloten om tijd te vinden voor het ontwikkelen van mijn nieuwe e-learnings. Mijn doel is om deze nog vóór het einde van het jaar te lanceren. Deze e-learnings zullen een aanvulling zijn op mijn bestaande educatieve aanbod en een nieuwe manier om mijn expertise te delen.

Specifieke Doelen en Evenementen

Ik heb verschillende specifieke doelen gesteld voor de komende maand:

  • Een bezoek aan het #RISK evenement in Amsterdam, waar ik onder andere oud-cursusdeelnemer Alex Gheorghe zal horen spreken. Alex is een expert op het gebied van Data Protection & Privacy en zijn sessie over “The EU’s Game-Changing AI Act” belooft zeer informatief te zijn.
  • Lezingen voor de gemeente Dronten en voor Sia Partners via Speakers Academy.
  • Trainingen in AI voor Berghauser Pont gericht op Data Privacy professionals en een training voor de EXIN AI Foundation bij Suerte Academy.
  • Betrokkenheid bij ontwikkeltrajecten voor het onderwijs, een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt.
  • Oriëntatie op een interim consultancy klus voor 20 á 24 uur per week.

Nieuwe Samenwerkingen

Tot slot ben ik enthousiast over nieuwe samenwerkingen die op stapel staan met ITPH, Fastlane, en Hewlett Packard in zowel Oost-Europa als Noordwest-Europa. Deze partnerships bieden nieuwe mogelijkheden voor kennisdeling en innovatie.

Conclusie: de synergie van technologie en maatschappelijk bewustzijn

September was een maand vol actie, leren en connecties. Het was een periode waarin ik niet alleen mijn technologische expertise heb kunnen inzetten, maar ook een brug heb kunnen slaan naar maatschappelijke en ethische vraagstukken. Van het geven van lezingen en workshops tot het ontwikkelen van een nieuwe e-learning cursus, elke stap was een beweging richting een meer inclusieve en bewuste toekomst.

De komende maand belooft net zo inpsirerend te worden, met een reeks lezingen, trainingen en nieuwe samenwerkingsverbanden op de planning. Ik ben enthousiast over de mogelijkheden die voor ons liggen en kijk uit naar het delen van deze reis met jullie.

Laat het me weten!

Als je geïnteresseerd bent in de snijvlakken van technologie, ethiek en maatschappelijke impact, nodig ik je uit om mijn website te bezoeken. En als je specifieke onderwerpen hebt waar je meer over wilt weten, voel je vrij om suggesties te doen voor mijn aankomende e-learning cursus. Samen kunnen we werken aan een meer bewuste en technologisch geavanceerde toekomst.

Ik hoor graag je feedback en suggesties voor toekomstige onderwerpen. Laten we samen de toekomst vormgeven!

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer