De Sleutel tot IT-Succes

14 februari 2023

Vorige week had ik het genoegen om namens Apeldoorn IT en op uitnodiging van ITPH de Microsoft Executive Roundtable bij te wonen, die werd gehouden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

De belangrijkste thema’s van de roundtable draaiden om de IT-talentkloof in Nederland, het ontsluiten van het potentieel van vluchtelingtalent en het vinden van oplossingen om sneller vooruitgang te boeken bij het overbruggen van deze kloof.

De (IT-)kloof in Nederland
Nederland kampt met een aanzienlijk tekort aan IT-talent met 34.700 openstaande ICT-vacatures in het derde kwartaal van 2022, wat naar verwachting in 2023 zal toenemen. Voor 63% van deze vacatures is het een grote uitdaging om ze in te vullen door een gebrek aan expertise en werkervaring.

Marjan van Loon, President Director bij Shell, benadrukte het belang van ICT-skills in verschillende projecten met betrekking tot de Energietransitie. Zij benadrukte de waarde van het leren van elkaar, niet alleen op het gebied van ICT-vaardigheden, maar ook op het gebied van een veel bredere skill set. Volgens haar kan de diversiteit die vluchtelingen meebrengen een fris perspectief bieden en onbewuste vooroordelen overwinnen.

Manon van Beek, CEO van Tennet, benadrukte dat diversiteit niet alleen een KPI is, maar de essentie van een bedrijf. Volgens haar kunnen vluchtelingen veel waarde toevoegen en moet de nadruk niet liggen op hun vroegere beroepen, maar op het benutten van de talenten die zij meebrengen.

Het arbeidspotentieel van vluchtelingentalent ontsluiten
De belangrijkste uitdagingen op dit gebied zijn:

  • Taalkloof – zowel Nederlands als Engels
  • Diploma’s en certificaten uit het thuisland zijn ongeldig of moeilijk te valideren
  • Geen netwerk / connecties
  • Onbewuste vooroordelen werkgevers
  • Onbekendheid met wet- en regelgeving bij werkgevers

Ondanks het enorme potentieel waarover we beschikken, lijkt de mentaliteit de grootste uitdaging om een wederzijdse kansen te creëren voor zowel de werkgevers die op zoek zijn naar getalenteerde professionals als deze professionals die toevallig elders zijn geboren.

Dat blijkt ook uit de ervaring van Yagmur Ersan. Ondanks haar masterdiploma en jarenlange werkervaring had ze moeite om een baan te vinden, totdat ze de Azure Academy doorliep en een baan vond als IT-ingenieur bij ABN Amro Bank.

Arjan van Noort, directeur bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, benadrukte de noodzaak om bedrijven te faciliteren bij het aannemen van vluchtelingen en te zorgen voor een vroege onboarding. Marjan van Loon en Manon van Beek steunden dit idee en benadrukten dat het belangrijk is dat werknemers zich thuis voelen, gesteund worden en zich veilig kunnen uitspreken. Ze stelden ook een gezamenlijk trainings- en inwerkprogramma voor deze talenten voor om het proces efficiënter, schaalbaarder en veiliger te maken voor de professionals.

Als bedrijf gespecialiseerd in het opleiden van mensen over nieuwe technologie en vaardigheden voor de toekomst, geloof ik ook dat de noodzakelijke vaardigheden om de IT-kloof te dichten niet alleen technische vaardigheden zijn, maar ook “digital savviness”. Alle banen zullen veranderen door de technologische vooruitgang, dus digitale kennis is belangrijk voor alle professionals.

Anke den Ouden, General Manager bij Microsoft in Nederland, benadrukte dit ook.

Oplossingen om te versnellen
Jean-Philippe Courtois, Executive Vice President van Microsoft, concludeerde dat met de huidige lage werkloosheid er een grotere nadruk ligt op levenslang leren. Hij benadrukte het belang van aandacht voor alle facetten van talent, waaronder omscholing, bijscholing en beroepsopleiding. Hij benadrukte ook de waarde van diversiteit en inclusie bij het stimuleren van groei.

De rondetafeldeskundigen en andere genodigden ondertekenden een intentie om samen de talentkloof te overbruggen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen in het digitale vaardighedenlandschap.

Ik ben erg trots dat ik deze belofte ook heb ondertekend en kijk ernaar uit om actief deel uit te maken van deze community.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

Een blik op de toekomst van retail

Een blik op de toekomst van retail

Een gesprek aan tafel en een diepgaand webinar Het was een geweldige ervaring om als gespreksleider aan tafel te zitten met experts uit de retailsector tijdens ons recente webinar. Ik had enorm veel plezier in deze opdracht en ik kijk al uit naar...

Lees meer
De fascinerende wereld van NFT’s

De fascinerende wereld van NFT’s

Ontdek hoe ze het digitale landschap transformeren Inleiding Welkom in de boeiende wereld van Non-Fungible Tokens (NFT's)! Samen met het VIDT Awareness Team hebben we een nieuwe video gemaakt om je alles te leren over deze revolutionaire...

Lees meer