Dronten Leert Dag: de Rol van AI in de Toekomst van de Gemeente

3 oktober 2023

Een dag van Leren en Verbinden

Op 3 oktober was ik uitgenodigd om twee lezingen te geven tijdens de jaarlijkse Dronten Leert Dag. Dit inspirerende evenement richt zich op de medewerkers van de Gemeente Dronten en stond dit jaar in het teken van Dronten Vestival. Het thema is ontleend aan de ‘4 V’s van Dronten op Koers’: Vernieuwingskracht, Vertrouwen, Verbinding, en Vakmanschap. De zalen zaten beide keren vol, wat getuigt van de hoge mate van interesse in het onderwerp.

AI in de Publieke Sector: Wat Iedere Medewerker Moet Weten

De essentie van mijn lezing was om de complexe wereld van Artificial Intelligence (AI) toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Ik zag dit als een unieke kans om de medewerkers van de gemeente Dronten inzicht te bieden in de impact van AI op hun dagelijkse werk en op de samenleving als geheel. Het is cruciaal om het potentieel van AI niet alleen te begrijpen, maar ook hoe het al wordt toegepast in verschillende sectoren. Van voorspellend onderhoud in de industrie tot datagedreven besluitvorming in de publieke sector, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar daar blijft het niet bij. Ik belichtte ook hoe AI zal blijven evolueren en welke implicaties dat met zich meebrengt, zowel positief als negatief. Ethiek, gegevensbeveiliging en inclusiviteit zijn hierbij kernpunten die ik benadrukte. Daarbij gebruikte ik real-life voorbeelden en actuele case studies om de theorie te verbinden met praktische toepassingen.

Actieve Discussie: AI Vragen en Antwoorden in de Spotlight

De betrokkenheid van het publiek was buitengewoon, wat ik als zeer positief ervoer. De vragen die tijdens de Q&A-sessies werden gesteld, waren zeer divers en raakten verschillende aspecten van AI, van het gebruik van algoritmen in het beheer van stedelijke infrastructuur tot ethische kwesties rond gegevensverzameling. Dit liet zien dat het bewustzijn en de nieuwsgierigheid rond AI groeien, zelfs in traditionele sectoren zoals het lokale bestuur. Enkele vragen leidden tot boeiende discussies over de potentiële risico’s en kansen van AI, onderstrepend dat de digitale transformatie niet alleen onvermijdelijk is, maar ook iets waar we als samenleving actief vorm aan moeten geven.

Verbinding en Vernieuwing: Key Takeaways van de Lezing

Mijn lezing over Artificial Intelligence vormde een naadloze aanvulling op de kernwaarden van Dronten op Koers, namelijk Vernieuwingskracht, Vertrouwen, Verbinding, en Vakmanschap. Deze ‘4 V’s’ kwamen op verschillende manieren aan bod gedurende de presentatie

  • Vernieuwingskracht: Tijdens de lezing benadrukte ik hoe AI kan bijdragen aan innovatie binnen de publieke sector. Dit sluit naadloos aan bij de vernieuwingskracht die de gemeente Dronten nastreeft.
  • Vertrouwen: Er werd speciale aandacht besteed aan de ethische aspecten van AI, zoals gegevensbeveiliging en privacy. Ik legde het belang uit van transparantie in AI-systemen om vertrouwen op te bouwen.
  • Verbinding: Ik besprak hoe AI de mogelijkheid biedt voor datagedreven besluitvorming, wat kan leiden tot een betere connectie met de gemeenschap en meer gerichte dienstverlening.
  • Vakmanschap: Tot slot focuste ik op hoe AI-tools medewerkers kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van hun vakmanschap, vooral in een tijdperk waarin digitale vaardigheden steeds belangrijker worden.

De Toekomst van AI en Gemeente Dronten: Een Synergie van Mogelijkheden

De Dronten Leert Dag vormde een uitstekend platform om het belang van Artificial Intelligence in de publieke sector te verkennen. De interactie en het enthousiasme van het publiek toonden aan dat er een brede interesse en behoefte is aan begrijpelijke en praktisch toepasbare informatie over dit onderwerp. Door AI te verbinden met de ‘4 V’s van Dronten op Koers’, werd duidelijk hoe nauw de toekomst van technologische innovatie en lokale bestuursdoelen met elkaar verweven zijn.

Meer weten?

Wil je meer diepgaande inzichten en actuele discussies over nieuwe technologieën zoals AI? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal en bezoek mijn website. Als je geïnteresseerd bent in een lezing of workshop op maat, ben ik beschikbaar via de Speakers Academy voor mogelijkheden die specifiek zijn afgestemd op jouw organisatie.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer