Een spannende gastles over Kunstmatige Intelligentie voor groep 8!

12 mei 2022

Een groep 11 en 12-jarigen, de klas van juf Marjo de Heus-Nijman van de Sterrenschool in Apeldoorn, kijkt mij verwachtingsvol aan. Een moeder die een gastles komt geven in groep 8. Ik denk terug aan 2019, toen ik op dezelfde Sterrenschool in Apeldoorn een gastles gaf voor groep 7, over Blockchain. Wat een succes was dat, enthousiaste kinderen én juffen! Zouden deze kinderen en juf net zo enthousiast zijn over wat ik ze nu ga vertellen over Kunstmatige Intelligentie?

Wat is mijn werk toch ontzettend leuk: in begrijpelijke taal uitleggen wat Nieuwe Technologie is en wat je ermee kunt. Voor élke doelgroep! Ik geniet enorm van deze afwisseling. De ene keer sta ik voor een groep advocaten en notarissen, dan weer een directieteam dat wil weten hoe zij hun organisatie ‘fit for the future’ kunnen maken en houden en wat ze dan over Blockchain of AI moeten weten. En voor HBO en MBO scholen ontwikkel ik lesmateriaal en landelijke examens en vertel ik zowel docenten als studenten over nieuwe technologie.

Deze keer was dus groep 8 aan de beurt. Ik begon de gastles met een vraag: “Wie van jullie heeft gehoord van Kunstmatige Intelligentie?” Een paar handen gingen omhoog, maar de meeste kinderen keken me nog wat verward aan. Dus begon ik met een eenvoudige uitleg in begrijpelijke taal. Ik vertelde ze dat Kunstmatige Intelligentie betekent dat computers dingen kunnen doen die normaal gesproken alleen mensen kunnen doen. Zoals zelfstandig leren, beslissingen nemen en problemen oplossen.

Vervolgens liet ik ze kennismaken met verschillende toepassingen van Kunstmatige Intelligentie in het dagelijks leven, zoals spraakassistenten, gezichtsherkenning en autonome voertuigen. De kinderen waren razend enthousiast en stelden allerlei vragen. Hoe werkt dat dan? Kan een computer echt denken? Wat kunnen we nog meer doen met Kunstmatige Intelligentie?

Na de uitleg mochten de kinderen zelf aan de slag met een creatieve opdracht. Ze moesten nadenken over een probleem dat ze graag opgelost zouden willen zien door Kunstmatige Intelligentie en dit op een tekening uitbeelden. De resultaten waren fantastisch! Van robots die het huis schoonmaken tot computers die helpen bij het maken van huiswerk, de kinderen hadden geweldige ideeën.

Tijdens de gastles werd duidelijk dat deze groep 8-kinderen razend nieuwsgierig en leergierig waren als het gaat om nieuwe technologie. Ze waren echt geïnteresseerd en stelden slimme vragen. Het was geweldig om te zien hoe enthousiast ze werden over Kunstmatige Intelligentie en wat voor mogelijkheden het biedt.

Na twee uur was de gastles voorbij en nam ik afscheid van de klas. De kinderen bedankten me met stralende glimlachen en juf Marjo de Heus-Nijman bedankte me voor de inspirerende gastles. Het was een geweldige ervaring om deze groep 8-kinderen te introduceren in de wereld van Kunstmatige Intelligentie en te zien hoe enthousiast ze waren over de mogelijkheden ervan. Het bevestigde opnieuw hoe belangrijk het is om kinderen al op jonge leeftijd bekend te maken met nieuwe technologieën en hen de kans te geven om hun creativiteit en nieuwsgierigheid te uiten. Wie weet, misschien zullen sommige van deze kinderen in de toekomst wel experts worden op het gebied van Kunstmatige Intelligentie!

Als jij ook meer wilt weten over Nieuwe Technologieën, zoals Kunstmatige Intelligentie, en wat het kan betekenen voor jouw organisatie, neem dan gerust contact met mij op. Ik help graag om samen met jou vorm te geven aan de toekomst van technologie!

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

Een blik op de toekomst van retail

Een blik op de toekomst van retail

Een gesprek aan tafel en een diepgaand webinar Het was een geweldige ervaring om als gespreksleider aan tafel te zitten met experts uit de retailsector tijdens ons recente webinar. Ik had enorm veel plezier in deze opdracht en ik kijk al uit naar...

Lees meer
De fascinerende wereld van NFT’s

De fascinerende wereld van NFT’s

Ontdek hoe ze het digitale landschap transformeren Inleiding Welkom in de boeiende wereld van Non-Fungible Tokens (NFT's)! Samen met het VIDT Awareness Team hebben we een nieuwe video gemaakt om je alles te leren over deze revolutionaire...

Lees meer