Innoveren onderwijzen of onderwijs innoveren?

8 november 2022

Het is geen geheim dat de wereld snel verandert en jonge mensen lopen daarin voorop. We zijn in een wereld beland waar er niet langer alleen maar 9-tot-5-banen zijn bij één bedrijf voor je hele carrière; we hebben nu freelancers, werk op afstand en meer mogelijkheden dan ooit om een carrière op te bouwen die past bij onze individuele vaardigheden en passies. 

Maar wat zijn die carrières die we voor onszelf opbouwen? Jonge mensen staan voor een ongelooflijke uitdaging: een baan vinden in een snel veranderende wereld. Hoe bereid je jongeren voor op banen die nog niet bestaan, en die met onze huidige kennis niet duidelijk gedefinieerd zijn? 

In deze blog bespreek ik waarom jongeren moeten leren over nieuwe technologie, en de rol van scholen en leraren in dit proces. De impact ervan op het bedrijfsleven en de samenleving onderzoeken, ons voorstellen hoe de toekomst van werk eruit zou kunnen zien en op die manier jongeren voorbereiden op die toekomst met nieuwe technologieën. 

We zien steeds meer automatisering, kunstmatige intelligentie en robotica. En dit gebeurt niet alleen in fabrieken: het gebeurt ook in kantoren. Een recent rapport van het World Economic Forum voorspelt dat in de komende vier jaar bijna de helft van alle banen door technologische veranderingen zal verdwijnen. 

Leiders van morgen
De jongeren van vandaag zijn de leiders van morgen. Zij moeten worden voorbereid op de toekomst, en één manier waarop we dat kunnen doen is door hen te leren over nieuwe technologie. Leren over nieuwe technologie is niet alleen weten hoe je een computer of smartphone gebruikt, maar ook begrijpen hoe deze technologie het bedrijfsleven en de samenleving zal beïnvloeden naarmate we de 21e eeuw ingaan. Ik werk samen met scholen en leraren om jongeren voor te bereiden op de toekomst van het werk en hen de vaardigheden bij te brengen die zij nodig hebben om te slagen in een steeds digitalere wereld. Zo kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen over hun toekomst. 

Maar het gaat er niet alleen om kinderen en jongeren te onderwijzen; het gaat er ook om leraren te helpen leren hoe zij deze concepten het best kunnen onderwijzen, zodat zij dit in hun eigen klas kunnen doorgeven. Dat betekent de leraren helpen begrijpen waar het bij nieuwe technologieën als Blockchain, Artificial Intelligence en Internet of Things om gaat. En met “met hen begeleiden” bedoel ik hen echt helpen het concept van de nieuwe technologie te begrijpen, niet alleen het aanleren van technische feiten.
Zoals Albert Einstein zei: “Onderwijs is niet het leren van feiten, maar het trainen van de geest.”

Connecting Knowledge – Kennis verbinden
Ik geloof in Connecting Knowledge: de synergie van leren van en met elkaar. Leraren en leerlingen, scholen en bedrijven, techniek en bedrijfsleven. 

Hier zijn drie manieren waarop ik scholen, docenten en studenten help zich voor te bereiden op de toekomst door hen te leren over nieuwe technologie en de impact daarvan op het bedrijfsleven en de samenleving: 

  1. Begeleiding bieden bij wat werkt (en niet werkt) als het gaat om het onderwijzen van jongeren over nieuwe technologieën; 
  2. Krachtige verbindingen tot stand brengen tussen scholen en bedrijven om van en met elkaar te leren; 
  3. Hen te helpen begrijpen hoe nieuwe technologie hun toekomstige banen, carrières en vaardigheden zal beïnvloeden. 

Samen met Stichting Praktijkleren en ROC van Amsterdam heb ik hier vorm aan gegeven door lesmateriaal en landelijke examens te ontwikkelen. Daarnaast heb ik in heel Nederland docenten van MBO’s begeleid door hen te voorzien van deze nieuwe kennis en hoe dit over te brengen op studenten. 

Wil je net als deze MBO’s ook jouw docenten en studenten meenemen naar de toekomst, neem dan contact met mij op. 

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

Een blik op de toekomst van retail

Een blik op de toekomst van retail

Een gesprek aan tafel en een diepgaand webinar Het was een geweldige ervaring om als gespreksleider aan tafel te zitten met experts uit de retailsector tijdens ons recente webinar. Ik had enorm veel plezier in deze opdracht en ik kijk al uit naar...

Lees meer
De fascinerende wereld van NFT’s

De fascinerende wereld van NFT’s

Ontdek hoe ze het digitale landschap transformeren Inleiding Welkom in de boeiende wereld van Non-Fungible Tokens (NFT's)! Samen met het VIDT Awareness Team hebben we een nieuwe video gemaakt om je alles te leren over deze revolutionaire...

Lees meer