Lezing bij Workmode: Kansen Zien in Nieuwe Technologie

13 oktober 2023

Op 12 oktober 2023 mocht ik een bijzondere lezing verzorgen bij Workmode, een platform in Apeldoorn dat zich richt op de professionele ontwikkeling van vrouwen. Het evenement trok een divers publiek van vrouwen uit de regio Apeldoorn, variërend van ondernemers tot professionals in verschillende sectoren. Het centrale thema was “Kansen Zien” – een onderwerp dat meer dan ooit relevant is in een wereld die steeds meer gedreven wordt door digitale transformatie en innovatie. De lezing had als doel om de deelnemers niet alleen bewust te maken van de snelle technologische trends zoals Artificial Intelligence, maar ook om hen concrete handvatten te bieden over hoe deze nieuwe technologieën benut kunnen worden voor persoonlijke en professionele groei.

De Alledaagse Invloed van Nieuwe Technologie

Mijn eerste aandachtspunt tijdens de lezing was het ontmantelen van het vaak voorkomende misverstand dat nieuwe technologieën te complex of ontoegankelijk zijn voor dagelijks gebruik. Ik opende met enkele, voor iedereen, herkenbare voorbeelden om het publiek te laten realiseren dat ze al meer gebruik maken van nieuwe technologieën dan ze wellicht dachten. Of het nu gaat om het plannen van een route via een navigatie-app, het gebruik van AI-gestuurde aanbevelingen bij online shoppen, of het deelnemen aan een virtuele vergadering, technologie is al diep verankerd in ons dagelijks leven. Dit gaf aanleiding tot een levendige discussie over hoe we vaak onbewust deelnemen aan de digitale transformatie die momenteel plaatsvindt, zonder de volle omvang ervan te begrijpen.

Data, Privacy en AI

Na het openen van de ogen van het publiek over de alom aanwezigheid van nieuwe technologieën in ons dagelijks leven, verschoof het gesprek naar een even cruciaal thema: data en privacy. In dit deel van de lezing ging ik dieper in op hoe Artificial Intelligence (AI) systemen functioneren als het gaat om dataverzameling en -analyse. Ik belichtte dat deze AI-systemen niet alleen simpelweg gegevens verzamelen, maar ook complexe algoritmes gebruiken om patronen te herkennen, voorspellingen te doen of zelfs besluitvormingsprocessen te automatiseren.

Deze ongelooflijke mogelijkheden van AI riepen echter belangrijke vragen op over privacy. Hoe wordt onze data opgeslagen en wie heeft er toegang toe? Wat betekent dit voor onze persoonlijke gegevens en hoe kunnen we die beschermen? Door hier verder op in te gaan, werd het publiek niet alleen bewuster van de technologische trends en hun invloed, maar gaf het hen ook handvatten voor het veiliger en bewuster navigeren in de digitale wereld.

Praktische Toepassingen en Toekomstig Leren

Als afsluiting heb ik een model geïntroduceerd om te onderzoeken hoe je, in samenwerking met Artificial Intelligence, relevant kunt blijven in je vakgebied. Dit model is ontworpen om te anticiperen op de snelle ontwikkelingen binnen nieuwe technologieën en benadrukt het belang van aanpasbaarheid en continue educatie.

Het model schetst hoe je vaardigheden en competenties kunt identificeren en ontwikkelen die complementair zijn aan digitalisering, automatisering en AI. Denk bijvoorbeeld aan ‘soft skills’ zoals creatief denken en emotionele intelligentie, maar ook aan ‘hard skills’ zoals data-analyse en programmeren. Door een balans te vinden tussen menselijke expertise en technologische efficiëntie, bereid je jezelf voor op een duurzame loopbaan in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. Dit gaf de deelnemers de tools en inzichten om proactief deel te nemen aan hun eigen technologische en professionele ontwikkeling. Het was een interactieve en verhelderende ervaring, en het was bijzonder inspirerend om te zien hoe enthousiast en betrokken het publiek was. Ik wil Workmode en alle aanwezige vrouwen bedanken voor deze geweldige kans om kennis en inzichten te delen.

Pak je kansen!

Voor meer gedetailleerde informatie over nieuwe technologieën zoals Blockchain en Artificial Intelligence, en hoe deze in uw leven of organisatie kunnen worden geïntegreerd, nodig ik u uit om mijn website Jolanda ter Maten te bezoeken. Daarnaast kunt u zich abonneren op mijn YouTube-kanaal voor uitleg over nieuwe technologie in begrijpelijke taal. Voor op maat gemaakte lezingen en workshops kunt u terecht bij Speakers Academy.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer