Medewerker van de Toekomst

12 december 2022

Onderwijs is ons paspoort naar de toekomst, want morgen behoort toe aan de mensen die zich er vandaag op voorbereiden. – Malcolm X


Je hebt misschien wel eens gehoord over “werknemer van de toekomst”. Veel mensen lijken te denken dat nieuwe technologie een totaal ander soort werknemer en een andere manier van samenwerken zal betekenen. Maar hoe ziet dat eruit? En wat betekent het voor jou en jouw bedrijf?

De reis van een verzekeringsmaatschappij
Vorige week werd ik uitgenodigd door een grote verzekeringsmaatschappij om hen mee te nemen op een reis in de wereld van nieuwe technologie en de werknemer van de toekomst.

De toekomst van werk is een spannend gebied, vol mogelijkheden. Maar het is ook een beangstigende plek die je een overweldigd en onvoorbereid gevoel kan geven. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun werknemers met de juiste technologie en middelen voorbereiden op wat komen gaat.

In de keynote bij deze verzekeraar heb ik gekeken naar enkele redenen waarom mensen denken dat technologie het werk zal veranderen, en wat dit betekent voor de drukke professional.

Nieuwe Technologie in eenvoudige taal
Ze leerden in eenvoudige en begrijpelijke taal over de basis van Blockchain, het gebruik ervan en hoe het werkt. Ook leerden ze over AI en hoe deze technologie wordt gebruikt om processen in ons dagelijks leven en in bedrijven te automatiseren.  Met deze kennis onderzochten we welke mogelijkheden dit biedt voor hun werkterrein: verzekeringen.

Ik denk dat we de eerste tekenen van deze verandering al zien, en het heeft invloed op elke sector. Ik heb het niet over banen die worden vervangen door robots of computers. In plaats daarvan denk ik dat we de opkomst zien van ‘hybride’ functies. Wat is een dan hybride functie? Het is een functie waarin verschillende vaardigheden en talenten worden gecombineerd, waarbij technologie wordt gebruikt om iets nieuws te creëren. En dat zijn de banen waarvoor we onze werknemers moeten opleiden.

Hybride banen
Wat zijn deze nieuwe hybride banen? En hoe kun je je werknemers daarop voorbereiden? Het is moeilijk te zeggen hoe deze banen er precies uit zullen zien, omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Maar hier zijn enkele voorbeelden van hybride functies die al bestaan.

·       Zoals marketing experts: zij combineren technologische vaardigheden met marketingexpertise om campagnes op te zetten die klanten bereiken en ze producten bieden waar de klanten op dat moment behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld een supermarkt die door het koopgedrag van een klant kan zien of betreffende klant zwanger is en daarom alvast marketing gaat sturen voor baby artikelen.

·       Of bijvoorbeeld klantenservicemedewerkers die kunstmatige intelligentietools gebruiken. Met deze tools kunnen complexere verzoeken afgehandeld worden door de hulp van AI. Er kunnen diepere analyses worden gemaakt en daardoor verbanden gelegd worden waar menselijke medewerkers niet direct aan zouden denken.

Tools voor Medewerkers
Naarmate we verder het digitale tijdperk ingaan, is het essentieel dat je jouw medewerkers de tools geeft die ze nodig hebben om succesvol te zijn. Zo kunnen ze de veranderingen in de technologie en de trends op de werkplek bijhouden en zich voorbereiden op de toekomst. En het zal hen helpen relevant te blijven in de huidige veranderende werkplek en voorop te blijven lopen.

Je kunt beginnen met het beoordelen van je huidige opleidingsprogramma en nagaan hoe je dit kunt uitbreiden met modernere vaardigheden. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat werknemers voorbereid zijn op de toekomst van het werk, maar het kan ook hun prestaties en motivatie verbeteren.

Naast het moderniseren van je opleidingsprogramma, is het ook belangrijk dat je samen met je werknemers een cultuur van voortdurend leren creëert. Dit betekent dat je een omgeving bevordert waarin mensen zich op hun gemak voelen om vragen te stellen en nieuwe informatie te zoeken wanneer ze die nodig hebben.

Leren over Nieuwe Technologie?
Wil je ook leren wat nieuwe technologie voor jou kan betekenen? En hoe je een leeromgeving creëert om klaar te zijn voor de toekomst? Neem contact met mij op en laten we uitzoeken hoe ik je kan helpen navigeren in het veranderende werklandschap!

Om je alvast een indruk te geven van nieuwe technologie, heb ik een GRATIS mini-cursus voor je samengesteld in begrijpelijke taal.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

Een blik op de toekomst van retail

Een blik op de toekomst van retail

Een gesprek aan tafel en een diepgaand webinar Het was een geweldige ervaring om als gespreksleider aan tafel te zitten met experts uit de retailsector tijdens ons recente webinar. Ik had enorm veel plezier in deze opdracht en ik kijk al uit naar...

Lees meer
De fascinerende wereld van NFT’s

De fascinerende wereld van NFT’s

Ontdek hoe ze het digitale landschap transformeren Inleiding Welkom in de boeiende wereld van Non-Fungible Tokens (NFT's)! Samen met het VIDT Awareness Team hebben we een nieuwe video gemaakt om je alles te leren over deze revolutionaire...

Lees meer