Meer dan ChatGPT

14 maart 2023

De kracht van AI inzetten voor impact en transformatie in de echte wereld

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren voor reuring gezorgd in de techindustrie, en de toepassingen ervan zijn merkbaar in tal van sectoren. Met de plotselinge hype rond chatbots als ChatGPT kan het echter moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden. Het is gemakkelijk om mee te gaan in de buzz en je alleen te richten op de spannende, flitsende tools van AI. Maar nu bedrijven AI beginnen te integreren in hun activiteiten, is het essentieel om te begrijpen dat AI meer is dan alleen chatbots en andere tools.
Om het potentieel van AI optimaal te benutten en jouw bedrijf toekomstbestendig te maken, is het aan te raden dieper te duiken in wat AI werkelijk inhoudt. In dit blog wil ik een breder perspectief op AI bieden, verder dan alleen de nieuwste populaire trends, en wil ik je helpen begrijpen hoe je de volledige kracht ervan kunt benutten om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken.

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?
AI omvat een breed scala aan technologieën, waaronder Machine Learning, computer vision, verwerking van natuurlijke taal (Natural Language Processing) en robotica. Elk van deze technologieën heeft zijn eigen sterke en zwakke punten en kan op verschillende manieren worden gebruikt om uiteenlopende problemen op te lossen.
Computer vision kan bijvoorbeeld worden gebruikt om beelden en video te analyseren, terwijl natuurlijke taalverwerking kan worden gebruikt om tekstinput te begrijpen en erop te reageren.

Hoewel ChatGPT een indrukwekkend instrument op zich is, is het belangrijk te beseffen dat AI veel meer inhoudt dan alleen het genereren van inhoud. AI heeft het potentieel om veel verschillende sectoren en delen van ons leven te transformeren, van gezondheidszorg en onderwijs tot vervoer en entertainment.
Door verschillende AI-technologieën te combineren en ze op creatieve manieren te gebruiken, daar komt de mens om de hoek kijken(!), kunnen we nieuwe mogelijkheden ontsluiten en complexe problemen oplossen op manieren die voorheen onmogelijk waren.

Hieronder volgen slechts enkele voorbeelden van hoe AI wordt gebruikt in verschillende bedrijfstakken en gebieden van ons dagelijks leven. Door nieuwe AI-technologieën te blijven onderzoeken en ontwikkelen, kunnen we nog meer mogelijkheden ontdekken en de manier waarop we leven, werken en omgaan met de wereld om ons heen veranderen.

Gezondheidszorg

 • AI-gestuurde tooling voor medische beeldvorming die ziekten zoals kanker nauwkeuriger en efficiënter kunnen opsporen en diagnosticeren dan menselijke artsen;
 • Chatbots en virtuele assistenten die patiënten kunnen helpen afspraken te maken, vragen te beantwoorden en zelfs medisch basisadvies te geven;
 • AI-tools voor het ontdekken van geneesmiddelen die onderzoekers kunnen helpen bij het vinden van nieuwe behandelingen en therapieën voor verschillende ziekten.

Onderwijs

 • Virtuele les-assistenten met AI die zich kunnen aanpassen aan de leerstijl van elke student en persoonlijke feedback en begeleiding kunnen geven;
 • tools voor natuurlijke taalverwerking die studenten kunnen helpen hun schrijfvaardigheid te verbeteren door feedback te geven over grammatica en zinsbouw;
 • Machine learning-algoritmen die leerkrachten kunnen helpen bij het identificeren van leerlingen met problemen en gerichte interventies kunnen bieden om hen te helpen slagen.

Vervoer

 • Zelfrijdende auto’s en vrachtwagens die met behulp van computer vision en machine learning over de weg navigeren en ongelukken vermijden;
 • AI-gestuurde verkeersbeheersystemen die de verkeersstroom kunnen optimaliseren en files kunnen verminderen;
 • Tools voor voorspellend onderhoud (predictive maintenance) die gebruik maken van machine learning om potentiële problemen met voertuigen en andere apparatuur te identificeren voordat ze zich voordoen.

Entertainment

 • AI-gestuurde algoritmes die films, tv-programma’s, muziek en andere inhoud kunnen voorstellen op basis van de voorkeuren en kijkgewoonten van gebruikers;
 • Virtual reality- en augmented reality-ervaringen die computer vision en andere AI-technologieën gebruiken om meeslepende en interactieve omgevingen te creëren;
 • AI-gestuurde tools voor gaming en leren die dynamische en adaptieve spelomgevingen kunnen creëren op basis van het gedrag en de voorkeuren van de speler.

Meer dan ChatGPT!
Kortom, AI is veel meer dan alleen chatbots zoals ChatGPT. Het is een krachtige technologie die het potentieel heeft om een groot aantal bedrijfstakken te transformeren.
Voor niet-technische business professionals is het essentieel te begrijpen hoe AI hun organisaties ten goede kan komen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit altijd in beweging zijnde gebied.

Met bovenstaande voorbeelden wil ik aangeven hoe belangrijk het is om AI niet alleen te begrijpen aan de hand van de nieuwste trends en tools. Ik wil ook de noodzaak benadrukken om diepgaandere kennis op te doen over wat AI werkelijk inhoudt om het volledige potentieel ervan te ontsluiten en jouw bedrijf toekomstbestendig te maken.
Als Executive Consultant lever ik oplossingen, want ik begrijp de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het navigeren door de complexe wereld van AI en nieuwe technologie.

Blogs over mijn Solution Model
In mijn komende serie van vier blogs zal ik mijn solution model beschrijven dat ik gebruik om bedrijven te helpen AI in begrijpelijke taal te doorgronden, zodat ze de mogelijkheden kunnen zien en het daadwerkelijk kunnen toepassen. 
Mijn uiteindelijke doel is om bedrijven in staat te stellen de kracht van AI te benutten om hun activiteiten te transformeren en de concurrentie voor te blijven. Als je vragen hebt over AI of het solution model dat ik aanbied, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer