Metaverse Webinar

9 maart 2023

Afgelopen donderdag had ik het voorrecht spreker te zijn op het 2e Metaverse webinar van RIC/NOVA, naast Ascha Simons van Rijkswaterstaat Datalab en John Gooiker van Waterschap Brabantse Delta. De interactieve online kennissessie was gericht op het verkennen van de toegevoegde waarde van metaverse technologie en het tonen van praktijkvoorbeelden van de mogelijke toepassingen ervan. Als expertlid van het EU Blockchain Observatory and Forum had ik de kans om bij te dragen aan het recente rapport van de EU over de metaverse, waarin ook onderzoek werd gedaan naar interessante use cases. In dit blogartikel wil ik enkele inzichten uit het webinar delen en de opwindende mogelijkheden belichten die de metaverse-technologie biedt.

Het webinar begon met een inleiding op het onderwerp van de metaverse en de potentiële toepassingen ervan. De sprekers benadrukten dat de metaverse niet alleen een virtual reality (VR) wereld is, maar een verbonden digitaal universum waar gebruikers met elkaar en digitale objecten in een gedeelde ruimte kunnen interageren. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor communicatie, samenwerking en gegevensvisualisering, die een revolutie teweeg kunnen brengen in verschillende sectoren, waaronder overheid, infrastructuurbeheer en ontwerp.

Als expert lid van het Blockchain Observatorium en Forum van de EU had ik de gelegenheid om inzichten te delen uit het recente rapport van de EU over de metaverse. Het rapport verkent het potentieel van de metaverse buiten gaming en entertainment en belicht interessante use cases in verschillende domeinen. Deze use cases omvatten virtuele conferenties en evenementen, virtueel toerisme en cultureel erfgoed, virtuele opleiding en onderwijs, en virtuele marktplaatsen. De metaverse heeft het potentieel om de interactie, het werk en de beleving van de digitale wereld te veranderen en biedt spannende mogelijkheden voor innovatie en groei.

Een van de belangrijkste uitkomsten van het webinar was het potentieel van metaverse technologie in datavisualisatie. Ascha Simons van Rijkswaterstaat Datalab deelde hoe de digitale 3D-mogelijkheden van de metaverse betere besluitvorming mogelijk kunnen maken door middel van intuïtieve datavisualisatie. Rijkswaterstaat Datalab gebruikt metaverse-technologie om complexe gegevens over infrastructuurbeheer, zoals waterwegen, wegen en bruggen, te visualiseren. Dit zorgt voor een meer immersief en intuïtief begrip van de gegevens, waardoor infrastructuurprojecten beter gepland, ontworpen en onderhouden kunnen worden. De mogelijkheid om gegevens te visualiseren in een virtuele 3D-omgeving kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we gegevens analyseren en interpreteren, wat leidt tot beter geïnformeerde besluitvorming en betere resultaten.

John Gooiker van Waterschap Brabantse Delta deelde zijn ervaring met het gebruik van metaverse technologie bij het ontwerpen en inrichten van rioolgemalen. Hij benadrukte de waarde van deze nieuwe manier van werken, waarbij digitaal 3D-ontwerp het traditionele papierwerk vervangt, wat leidt tot efficiëntere en effectievere processen. De mogelijkheid om in een virtuele omgeving samen te werken, ontwerpen te visualiseren en scenario’s te simuleren kan het ontwerp, de exploitatie en het onderhoud van infrastructuurprojecten sterk verbeteren. Het kan ook de kosten verlagen, de veiligheid verhogen en het gebruik van middelen optimaliseren.

Kortom, het 2e Metaverse webinar van RIC/NOVA bood waardevolle inzichten in het potentieel van metaverse-technologie en de praktische toepassingen ervan. De door de sprekers gedeelde voorbeelden lieten zien hoe de metaverse een revolutie teweeg kan brengen in communicatie, samenwerking en datavisualisatie, wat leidt tot betere besluitvorming, innovatie en efficiëntie. Als expert lid van het Blockchain Observatorium en Forum van de EU ben ik enthousiast over de mogelijkheden die de metaverse biedt en het potentieel ervan om verschillende sectoren te transformeren. Het is duidelijk dat de metaverse niet slechts een concept voor de toekomst is, maar een snel evoluerende realiteit met praktische toepassingen die nu al worden onderzocht door vooruitstrevende organisaties. Ik moedig iedereen aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van metaverse-technologie en de toepassingen ervan, aangezien deze een enorme impact heeft op ons digitale landschap.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer