Nieuwe Technologie is géén IT-Feestje!

13 september 2022

Niets is duurder dan een gemiste kans – H. Jackson Brown

“Uber” je bedrijf voordat je “ge-Kodakt” wordt
Weet je nog wat er met Kodak is gebeurd? Het heeft de kracht van digitale camera’s onderschat – ook al heeft het in 1975 de eerste digitale camera uitgevonden. Door deze kans te missen, is het bedrijf uiteindelijk ten onder gegaan. Een klassiek verhaal van een gesetteld bedrijf dat echte verandering in zijn markt niet wil onderkennen en denkt…. “ach, het zal zo’n vaart niet lopen”.

Echter, niets is zo blijvend als verandering. Sociale, politieke en economische veranderingen blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. Ontwikkeling van nieuwe technologie speelt hierbij een belangrijke rol. Digitale technologie kan bestaande fricties wegnemen en verandert daarmee organisaties, producten en dienstverlening sneller dan ooit tevoren. In alle sectoren! 

Uber heeft daar handig en disruptief op ingespeeld. Zij stelden zich voor dat de taxi-business anders kon. Uber heeft het de klant makkelijk gemaakt door allerlei ‘frictie’ uit bestaande business modellen te verwijderen: met behulp van technologie, gewoon vanuit een app, een taxi bestellen zonder daarvoor buiten te hoeven wachten en geen ondoorzichtige kostenstructuur.
Welke frictie voor jouw klanten kan er uit jouw business proces verwijderd worden?

In de praktijk zie je dat managers focussen op kosten, daar worden ze ook op afgerekend. Door deze focus krijgt de innovatie echter geen kans. Want innovatie kost geld. De vraag die echter zelden gesteld wordt is: wat kost het ons om deze kans te missen?

Kennis van nieuwe technologie is essentieel voor alle professionals
Om in te kunnen inspelen op deze snel veranderende realiteit, heb je kennis nodig van de verandering. En deze verandering gaat allang niet meer over techniek op zich, het raakt alle professionalsVan CEO’s tot marketeers, van sales managers tot accountants. Innovatie draait tegenwoordig om het vermogen je een toekomst voor te kunnen stellen zoals die zou kunnen zijn. Begrijpen welke nieuwe ‘out of the box’ mogelijkheden nu ineens door nieuwe technologie mogelijk gemaakt worden. Goede vragen om jezelf hierbij te stellen zijn:

·        Wat houdt deze nieuwe technologie in? 

·        Wat betekent dit voor ons als organisatie en onze klanten? 

·        En de impact op ons bestaande businessmodel? 

·        En wat hebben medewerkers nodig om hier invulling aan te kunnen geven?

Aan de slag met sales managers
De laatste jaren geef ik hier nu met de grootste telecom provider van Nederland concreet vorm aan met workshops. Er is een grote nieuwsgierigheid naar de inhoud van buzz-woorden in de Nieuwe Technologie, met name Blockchain en Artificial Intelligence. Daarom geef ik hun sales managers kennis en inzichten welke van hun bedrijfsprocessen zouden kunnen profiteren van nieuwe technologie. En hoe ze hiermee hun klanten kunnen helpen. Ze zijn dan een serieuze gesprekspartner geworden voor zowel hun management als hun klanten als het gaat om innovatie en technologische ontwikkelingen.

Bedrijven uit alle sectoren doen er goed aan om voorbereid te zijn op de toekomst. Technologie heeft zijn weg gevonden in alle aspecten van de samenleving. Wees geen Kodak! Zie de kansen niet over het hoofd. Weet de kansen te herkennen doordat je een basisbegrip hebt van de technologische ontwikkelingen die er spelen. 

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

AI, Ethiek en de Werkplek van Morgen

In een snel veranderende technologische wereld staat kunstmatige intelligentie (AI) op het punt om een essentiële factor te worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van Gartner blijkt dat tegen het jaar 2026 ongeveer 50% van de...

Lees meer
“Data is een Afdeling….”

“Data is een Afdeling….”

In een tijdperk waarin technologie ons leven domineert, vormt data het kloppende hart van innovatie en besluitvorming. Het is een bron van kracht die, mits goed gebruikt, bedrijven kan transformeren en vooruit kan stuwen. Maar te vaak wordt data...

Lees meer