Notarissen en Nieuwe Technologie: De Impact van Blockchain en AI

7 juni 2022

Technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op onze wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheden data die verzameld worden en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die daarbij komt kijken. Of de opkomst van Blockchain technologie, die de rol van vertrouwen kan vervullen. Wat betekent dit allemaal voor notarissen? En welke mogelijkheden biedt Artificial Intelligence (AI) om nieuwe diensten te ontwikkelen voor de notaris?

Deze week mocht ik samen met Menno Weij de Stichting IT-notaris vertellen over nieuwe technologieën, zoals Blockchain en AI, en de impact hiervan op hun werk. In de ochtend heb ik de notarissen in begrijpelijke taal uitgelegd wat deze nieuwe technologieën inhouden, met concrete voorbeelden. Dit zorgde voor inzicht in de impact op hun eigen werk. Menno vertelde vervolgens over de juridische aspecten die hierbij komen kijken.

Een van de belangrijkste inzichten was dat, ondanks en dankzij de mogelijkheden van nieuwe technologieën, de rol van de notaris essentieel blijft. De menselijke maat zal een nog belangrijkere rol innemen in een wereld van data en technologie. Hoewel technologieën zoals Blockchain en AI bepaalde processen efficiënter kunnen maken, is het nog steeds de notaris die de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt voor het waarborgen van betrouwbaarheid, veiligheid en rechtmatigheid van juridische transacties.

De mogelijkheden van nieuwe technologieën bieden ook kansen voor notarissen om nieuwe diensten te ontwikkelen en zich aan te passen aan de veranderende digitale omgeving. Bijvoorbeeld door het gebruik van Blockchain voor het verifiëren van identiteit, het vastleggen van notariële aktes of het automatiseren van bepaalde processen. Daarnaast kan AI ingezet worden om notarissen te ondersteunen bij het analyseren van juridische documenten, het identificeren van risico’s en het verbeteren van de efficiëntie van notariële diensten.

De dag was een succes op een prachtige locatie, Landgoed De Horst in Driebergen. Het was inspirerend om met notarissen te spreken over de impact van nieuwe technologieën op hun vakgebied. Het is duidelijk dat technologieën zoals Blockchain en AI een grote rol spelen in de toekomst van het notariaat, maar dat de menselijke maat en de verantwoordelijkheid van de notaris onmisbaar blijven. Het is belangrijk voor notarissen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de technologie en te kijken naar de kansen en uitdagingen die deze bieden voor hun werkzaamheden.

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts

BDO Versterkt met AI en Co-Pilot

BDO Versterkt met AI en Co-Pilot

Verrassende Relevantie en Inzichten In juni heb ik 10 sessies mogen verzorgen voor een diverse groep professionals van BDO Global en BDO Nederland. Deze sessies, gericht op C-level managers, functionele managers en end-users, draaide om AI...

Lees meer