Succesvolle Lezing over AI tijdens AllSolutions Klantendag 2023

22 september 2023

Navigeren in de Wereld van Data naar Inzicht op de SS Rotterdam

Op de historische SS Rotterdam, met een panoramisch uitzicht op de Maas, verzamelden de deelnemers van de AllSolutions Klantendag zich. De setting was professioneel en de verwachtingen hooggespannen. Om 15 uur betrad ik het podium, klaar om hen mee te nemen in de fascinerende wereld van Artificial Intelligence (AI).

De dag, met als thema “Op Koers”, was een viering van de reis die AllSolutions met haar klanten en partners heeft gemaakt en een blik op de toekomst. Naast mijn lezing waren er ook andere inspirerende sprekers zoals Marc Lammers en Sander de Kramer. Mijn lezing was gericht op het demystificeren van AI voor een publiek van voornamelijk niet-technische business professionals. Door praktische voorbeelden en interactieve discussies hebben we samen de basisprincipes van AI verkend.

De Alomtegenwoordigheid van AI

Door het delen van alledaagse voorbeelden, zoals aanbevelingen op streamingdiensten en interacties met spraakassistenten, werd het duidelijk: AI is alomtegenwoordig en speelt een (soms) stille, maar constante rol in ons dagelijks leven. Het besef dat we AI veel vaker gebruiken dan we denken, zorgde voor veel herkenning.

Zakelijke Transformatie en de Diepten van AI

De reis ging verder naar de zakelijke wereld. “AI gaat niet alleen over technologie. Het gaat over ons – mensen.” De nadruk lag op de samenwerking tussen mens en technologie. Hoe AI bedrijven helpt om informatie veilig te houden, processen te standaardiseren voor schaalbaarheid en gebruikerservaringen te verbeteren. Met een eenvoudige uitleg doken we dieper in de wereld van AI, Machine Learning en Deep Learning. De complexiteit van deze technologieën werd ontrafeld, waardoor de deelnemers een helderder beeld kregen van wat er achter de schermen van AI en Machine Learning gebeurt.

Data: Van Verzameling tot Verantwoordelijkheid

Het inwinnen van data, bijvoorbeeld ook via captcha’s!, vormt slechts de eerste stap. Wanneer we deze data koppelen aan AI, worden ethische richtlijnen en privacybescherming des te belangrijker. Tijdens de lezing benadrukte ik het cruciale belang van zorgvuldige training van ML-modellen, en hoe vertekende (biased) data kan resulteren in misleidende uitkomsten.

Toekomstvisie: Samenwerking tussen Mens en AI

Terwijl AI uitblinkt in het analyseren van grote hoeveelheden data en het herkennen van patronen, zijn het empathie, creativiteit en kritisch denken die onmiskenbaar menselijk blijven. In een wereld waarin technologie en mensheid steeds meer verweven raken, is het de combinatie van menselijke intuïtie en AI-gestuurde inzichten die tot de meest krachtige resultaten leidt.

Afsluiting

De feedback was overweldigend positief. Het was inspirerend om te zien hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in het onderwerp en hoeveel waarde ze zagen in het begrijpen van AI en de impact ervan op hun organisaties. Ik wil AllSolutions bedanken voor de uitnodiging en de mogelijkheid om deel uit te maken van zo’n geweldig evenement. Het was een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerken. Ik kijk uit naar toekomstige samenwerkingen en evenementen!

Meer weten?

Als je verder wilt praten over dit onderwerp, meer informatie wilt ontvangen of gewoon nader kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta altijd open voor nieuwe contacten en het delen van ideeën. Ik kijk ernaar uit om van je te horen en samen nieuwe inzichten te verkennen!

Lees ook mijn andere posts